HomeЗа НасПещерен КурсИстори  СнимкиВидеоЗа ВръзкаКалендар
Български

Като се обърнем назад във времето преди 35 г. , ще си спомним че на 30.09.1965г. група от 9-10 ентусиазирани любители на подземните красоти са положили основите на пещерната група към Алпийския клуб град Хасково. С уважение трябва да си спомним за първите и техния принос да се постави началото на пещерното дело в града: Георги Минчев, Борис Колев (човекът бил гръбнак на спелеологията в града дълги години), Левон Минасян, Георги Таков, Мара Карабашева, Тодор Стратиев Румен Кетев, Атанаска Халваджиева. Заредени с много ентусиазъм, любов към природата и дух на откриватели те подемът своя щурм.

Още преди да са положени основите на пещерната група към 13-14 юли 1963г. е направено първото проучване в пропастната пещера “Зандана” в района на с. Долно Черковище, след което се провежда съвместна експедиция с Окръжния историчски музей за проучване на пещерата “Арабската дупка” край с.Стремци –Кърджалийски окръг.

След три години къртовска работа и проучване, към групата се присъединяват още младежи и тя прераства в пещерен клуб. Датата е 08 юли 1968г. Избрано е ръководство: за председател – Георги Минчев, за секретар - Левон Минасян, зав. учебно спортна дейност – Борис Колев. Клубът се развива. На 03.02.1969г. е проведен първият изпит за значката “Пещерняк” завършен от 11 души, след което следва втори на 20.04.1969г. с още 16-тима. Фундаментът за бъдещото е поставен.

Единствената и благородна цел на тези млади пещерняци е да се проучи карстовият район на Източните Родопи, като се разкрие вълшебното богатство на родния край. На всички е известно, че Източните Родопи и по-специално Хасковски окръг е лишен от благоприятни условия за образуване на големи и интересни пещери. В практиката на пещерняка като основно правило а откриването на обектите е да се разпитват овчарите и старите хора от местното население. Много често обаче те се въздържат да дават подробно описание отнасяйки се с недоверие. Въпреки това пионерите в делото не се отчайват и не губят вяра в начинанието.

С малкият опит с който се разполага тогава и големият ентусиазъм, който пък вдъхновява се правят първите стъпки, като най-напред се проучват малките пещирички “Мечите дупки” с.Минерални малки.

Следва експедиция за проучване и картиране на пещерата “Маара” в района на с. Мост – Кърджалийски окръг. През 1967г. е направено проучване и картиране на пещерата “Карангил” близо до с. Широко поле и водната пещера до град Джебел.

На експедицията “Стенето –70” в Троянския балкан участват в проникването и картирането двама представители на родната спелеология - Георги Минчев и Веселин Петров.

През следващите години редовно се организират експедиции за проучване на пещерите в района на Ивайловград: “Армира-71”, “Армира-72” и др.

През 1972г. е направен опит за проникване в отдавна известната на местното население “Киркова дупка” край с. Каснаково. За проникване в тази пещера участниците полагат неимоверни усилия, като изнасят един камион камъни и дървета, нарочно хвърляни вътре, за да не падне някоя овца и да не влизат децата на близкото село.

Край Димитровград са проучени и картирани малките пропастни пещери : “ Дядо Паньовата дупка” и “Габера”.

Съвместно с спортно-организационната дейност биологът Христо Братанов работи по научна тема “Паразитите по прилепите в Източните Родопи”, а Борис Колев по “Карта на пещерите в Източните Родопи”.

След положеното начало, все по уверено започва настъплението към неизвестния Кърджалийски регион, Крумовград, Ивайловград, Долно Черковище. Първите проучвания в този регион са дело на хасковските пещерняци. През 1976г. се провежда съвместна експедиция с пещерняци от Кърджали в района на с. Рибино . По време на експедицията са открити и проучени 6 пещери: “Самара”, “Прилепната” , ”Бръшляновата”, “Огледалната” и още две пещери. През 1977г. клубът става инициатор за проучване и картиране на пещери образувани под действието на вулканите през изминалите хилядолетия. Много от тези малки по размери пещери са били използвани за убежища. Клубът към ТД “Аида” пръв откликва на призива на БФПД (сега БФС) за откриване и проучване на “Хайдушките и партизански пещери” в България.

През 1978г. се провежда третата Национална конференция по спелеология в която вземат участие много научни работници в тази област. На тази конференция Б.Колев изнася доклад за резултатите от направените наблюдения и извършената работа по картирането на повече от 20 броя вулкански пещери. Докладът е изслушан с подчертан интерес и получава висока оценка за извършената работа от членовете на клуба. По този повод Б.Колев е удостоен с високото отличие “Медал за особени заслуги”, а господата Христо Братанов, Иван Бахчеванов, Веселин Кирчев, Левон Минасян и Георги Минчев получават значката “Златен прилеп”.

На втората регионална конференция по спелеология проведена през месец септември 1980г. в София Б.Колев прави научно съобщение за откритите от клуба тракийски светилища в пещерите на Източните Родопи. Това съобщение предизвиква интерес сред нашите и чужди специалисти, бива отразено в пресата и в сборника от материали на конференцията.

Пещерният клуб редовно участва в представителните групи във всички републикански сборове и експедиции – Карлуково, Добростан, Троян, Духлата, Тюленовите пещери и много други. Членовете на клуба допринасят за картирането на много от най-големите пещери в България като : “Понора”, “Орлова чука”, “Райчова дупка”, “Юбилейна” и др. Пещерняците първи откриват палеолитни сечива и скални гробници в Източните Родопи.

По време на проникванията в пещерите се извършват множество наблюдения, изследва се климата, вземат се водни проби, събира се пещерна фауна.

През 1994, 1995г. се провежда едно доста интересно за града ни събитие. На хотел “Аида” в центъра на града се организира съвместно с Алпийския клуб коледно спелео-алпийско шоу. Дава се показност на така наречените пещерно-приложните дисциплини и се популяризира движението. Инициатор е Пламен Спилков.

По-късно през 1999г. друга забележителна крачка в развитието на спелеологията е организирана с собствени сили Фото-изложба в фоайето на Историческия музей по повод 70-годишнината на организираната спелеология в България. Биват изложени множество снимки, макети, агитационни табла и други. Книгата в която се отразяват впечатленията красноречиво говори, че има място за подобна изява и за напред. През юли 2000г. в града на същото место се организира Първата национална изложба “Светът на пещерите”. Пристигат 51 творби от 9 автори, въпреки трудните времена. Изложбата ще остане традиционна и за в бъдещите години, поне такива са амбициите на Дамян Господинов, инициатор на тези идеи. Повече за изложбата може да се види на нейния web site – www.populidea.dir.bg

Десетки са отличията, флагчетата и грамотите удостоили 35-годишния клуб по спелеология. Като знак за качествената си работа са и многото високи отличия: “медали за особени заслуги”, медали “Алеко”, отличници на БТС, заслужили деятели на БТС, значките “Златен-“, “Сребърен- “ , “Бронзов прилеп“ .

Невъзможно е да се изброи всичко, което е сторено, тъй като и в момента на това списване продължават изследванията и търсенията за разширението на съществуващи пещери, както огледите за нови непознати обекти. Както при всеки един организъм периодите на развитие са свързани с възходи и падения, но зад гърба на клуба ще останат за това време:
- над 80 картирани пещери в главната картотека на БФС
- над 300 обучени за значката пещерняк
- добра собствена картотека
- стотици привлечени симпатизанти за красотата на природата и пещерите

Много често при проникването на в пещерите и пропастите, преминавайки сложни лабиринти и водопади се преминава през повече или по-малко драматични ситуации. Но в тях се калява волята, характера и смелостта. При такива условия се създават честни и искрени другарски взаимоотношения между хората в колектива, а съзерцаването на подземните красоти облагородява душите ни и сякаш ни прави по-малко добри.

Един път винаги има начало, но край – не, защото историята продължава…

Списък на участвалите в Управителното тяло до 2001г. :

Георги Минчев
Борис Колев
Левон Минасян
Христо Братанов
Стефан Аврамов
Маргарита Димитрова
Иван Бахчеванов
Стоян Гъбов
Райчо Латев
Станко Кайлиев
Жечо Стайков
Веселин Кирчев
Вълко Иванов
Генко Андреев
Иван Жеков
Трайко Богословов
Пламен Спилков
Дамян Господинов
Гаврил Милев
Томи Томов
Мирослава Топалова
 
"Бабини бозки" - някъде преди 13.03.2020

На гр.Пещера на пещера … 24.11.2019

Водопадите на Ливадитис 15-16.06.2019

Разходка до скалата Небеска - 17.02.2019

Чит кая означава зиданата скала

Карлуково 27-28.10.2018

Да изчистим България за един ден - 16.09.2018

Остров Самотраки, Гърция 05-09 09. 2018

12 Балкански пещерен сбор, Baru mare, Romania 4-8 07.2018

До Пещерата Утроба (Тангардък кая) 25.02.2018г.

Ледницата - с. Гела 11-12.11.2017

11 Балкански пещерен сбор - Леонидио,Гърция 27.08 - 03.09.2017 (2 част)

11 Балкански пещерен сбор - Леонидио,Гърция 27.08 - 03.09.2017 (1 част)

Пещери с преспиване на палатки 20.05.2017

Пещера до Ракитово -2-ра серия 08.04.2017

пещера до Ракитово 1-ви април 2017

тренировка на въже - 26.03.2017

Низ от вълшебство 12.03.2017

Земя, свобода, синева 26.02.2017

Темната нейде до Сърбия 21.01.2017

Коледна украса на борчето на Гарваница

Коледното парти на Пещерен клуб Аида

Aut inveniam viam, aut faciam - 19.11.2016

Вертикална пещера - 30.10.2016

Почистване на Гарваница - 22.10.2016

неделя (02.10.2016) - тренировка на въже

петък (23.09.2016) - пещерна тренировка

Пещерна експедиция Стенето - юли 2016

Въздушна акробатика на алпийско въже

тренировка на въже 17.07.2016

10-ти юбилеен Балкански пещерен сбор " Враца" 2016 – 21-26 юни 2016

Tренировка на Гарваница 12 юни 2016

Вертикална пещера до река Арда 26 Април

Вертикална пещерна - 17.04.2016

Пещерен сбор Орлова чука 10 април 2016

Практическо занятие на Гарваница 20 март

Района на Лакатник 20-21.2.2016г.

Среща с приятели и пещери около Кърджали ....07.02.2016

Посещение на пещерите около град Пещера - 23-24.01.2016

50г. ПК "Аида" Хасково и изпит на курсистите 28-29.11.2015г.

Пещерна тринировка 18.10.2015

Практическо занимание по картиране 11.10.2015

Пещерна тринировка 06.09.2015

Пещерна тренировка 16 май 2015

На пещера до Гърция 6-ти септември 2014

Пещери, земетресение и избори 24.05.14

на Гарваница 30 март 2014

пещера и на гости на Минчо 2 март 2014

16.02.2014 на пещера

тренировка на Гарваница 18.01.2014

Да изчистим България за един ден 20.04.13

Нощна пещера 18.04.2013

Проучване до река Марица 31.03.2013

Пещерата със седем входа 03.03.2013

Пещерата след сипея 17.02.2013

Вертикална пещерна - 20.01.2013

Следколедното проучване 26.12.2012

Практическо занятие на скали 04.11.12

Спелеология и Алпинизъм 07.10.2012

Открита - Нова водна пещера 06.10.2012

Никога не познаваш една пещера достатъчно добре, ако не си я картирал

Tри дупки 14-15 Юли 2012

Пещерна неделя 08 Юли 2012

Вълшебнатата приказка - Кападокия

Пещерата с четири входа 20.05.12

Пещерен събор “Източни Родопи”

Експедиция "Орлова чука" 13-16.04.2012

Пещера около Стара Загора 08.04.12

Практическо занятие на Гарваница

Търсене на пещери

Спелестология 11.03.2012

Вятър на Гарваница - 03.03.2012

Практика за картиране -19.02.2012

Разходка на Кенана - 29 януари 2012

Търсене на пещера - януари 2012

Спелестология 15-ти януари 2012

Пещерата 8-ти януари 2012

Пещерен Рожден Ден - 17.12.2011

Пещерата 10-ти деквмври 2011

Практическо занятие на Гарваница

Нощта на прилепите в Хасково

Проучване на района около с. Егрек

Пещерна експедиция Емен 2011

5-ти Балкански пещерен събор

Пещерен сбор "Източни Родопи"

Изложба " Пещерите в Родопите"

На пещера с карабитка 06.2.2011 г.

Среща на председателите на пещерните клубове

До пещерата Утроба и още нещо

Курс за Пещерняк 2010-2011г

Пещерата “Дупница” в Турция

Курс за Пещерняк 2009-2010г