HomeЗа НасПещерен КурсИстори  СнимкиВидеоЗа ВръзкаКалендар
Български
Вълшебнатата приказка - Кападокия
Място: Турция
Този път по майските празници ни си иска да направим нещо различно... Нещо, което да ни накара да забравим всичко забързано около нас, да няма ония злободневни ежедневни мъки , победи и страдания.
Отдавна в главата ми се върти една идея, една идея за земя на коне и причудливи земни форми, където природата със своята четка и фантазия е съградила онова, за което и сънищата понякога са слаби да го погажат, художниците да нарисуват, а аз слабия текстописец като мен да разкаже. Защото думите са хубаво нещо, но как да опишеш онова което чустваш – то се пише със сърцето, а очите не спират да попиват и не вярват на съзерцанието....
Та става въпрос за Кападокия...
Кападокия е разположена в Централна Турция в големия триъгълник Аксарай – Кайзери - Нигде. Намира се в голямо вулканично плато, образувано преди милиони години от изригването на планината Ерджиес висока близо 4000 м. Под влиянието на ерозията и дейността на вятъра са оформени туфите (вулканична пепел) във фантастични форми (пирамиди, колони, гъби, животни и др.), известни като комини. Соджанлъ и Ъхлара са каньони, достигащи на места до дълбочина 200 м. Кападокия е била заселена от антични времена. Селища от времето на неолита са открити в Хачилар, Чанхасан и Чаталхоюк. Около 1900 г. пр. Хр. тук се заселват хитите, които са били имали много коне и земята получава името "Катпатука" - "Земята на красивите коне". Ранните християни идвали тук, за да се молят. През 4 в. сл. Хр. трима светци превръщат района на Кападокия в един от най-ранните центрове на християнството. Това били Свети Базил ( Васил), Григорий от Нигде и Григорий от Невшехир. В района на Кападокия са открити повече от хиляда църкви, параклиси, манастири, издълбани в скалите и близо 150 от тях са с оригинални иконописи. Териториите на Кападокия са едни от най-красивите места които могат да се видят в Света.
За база за нашата обиколка използваме градчето Юргюп. Град Юргюп се намира по пътя от Кайсери до Невшехир и Аксарай. Намира се в подножието на голямо и не много стръмно плато. Най-старите постройки, построени близо до канарите са направени от блокове розов или бежов шуплест варовик, който се слива със заобикалящия пейзаж. С плоските си покриви сградите са почти незабележими на фона на назъбените скали, които ерозията е отделила от стръмните склонове на платото. Близо до древното селище, чиито къщи са разпръснати в равнината, се намира голям туристически курорт с модерни сгради, построен в стила на традиционната архитектура. Привлекателността на Юргюп и близките селища е в необичайната геоложка структура. Градът е заобиколен от обширни пространства, прорязани от великолепни розови варовикови скали или т.нар “вълшебни комини”, които са характерни за тази местност. Градчето е със население от 18 хил. души.
Първата ни спирка от обиколкота е областта Гьореме. Населявана от древни времена в близкото минaло там са живели християни, които се преместили в тази част в опитите си да избягат от гоненията на мюсюлманите, а географската структура на областта предоставяла отлични условия за убежище. Най-старите църкви в района – от които до днес са се запазили много малко – датират от 7в. и 8в. Християните и монасите превърнали това място в място за спасение и построили свои убежища във вътрешността на естествените варовикови кули, които били идеално място за скривалище и заблуда. С изключение на Иконоборческия период (715 – 843 г.), по време на който в църквите останали само абстрактните символически декорации, тук процъфтявало изобразителното изкуство, познато по-късно като Изкуството на Кападокия. Всяко едно от нарисуваните животни символизирало нещо: Рибата (буквите от гръцката дума формирали акростих “Исус Христос, Син Божи, Спасител”) символизирала самия Христос, гълъбът бил символ на мира и на Светия дух; сърната символизирала душата, а паунът – възкресението; петелът символизирал деня, изнеността и светлината и в по-широк смисъл добротата, а палмата – ориенталското преобразяване на Дървото на живота – изразявала жизнената енергия и вечността. Областта Гьореме включва и долината Ел Назар, където Приказните комини приютяват комплекси като Църквата на Мадоната, в близката долина се намира древна църква позната като Църквата на Киличлар, в която въпреки липсата на фрески се наблюдава четириколонна архитектура.
Продължаваме с крепоста Учхисар и селището около нея, разположено на 4 км. източно от Гьореме. Селището е известно с огромната скална формация, използвана като укрепление. Скалата е разположена на най- високия връх в региона и предлага удивителна панорамна гледка към цялата територия на Кападокия. Цитаделата е издълбана в скалите, скрита от погледа и е използвана за защита.
Наситени от панорамата от върха на крепоста поемаме към Каймаклъ. Каймаклъ (Kaymaklı) е подземен град, който се намира в цитаделата Каймаклъ. За първи път отваря врати за туристите през 1964г. Древното му име е Енегуп. Къщите са построени в около 100 тунела, като тунелите са тесни, ниски и под наклон. На четирите етажа отворени за туристите всяко място е организирано около вентилационна шахта. По този начин всяко помещение трябва да е съобразено спрямо наличието на вентилация. На първият етаж е разположен обора. Отляво от него има вход, който води към църквата, а отдясно се намират стаи за живеене. На вторият етаж се помещава църквата – в нея има храм и две апсиди. На този етаж също има стаи за живеене. На третият етаж се намират най – важните зони в подземния град – складовете, кухните и преси за вино или масло. Има също и съдове за топене на мед, който се добивал от мини между Аксарай и Невшехир. Големият брой на складове и стаи за грънчарство, намиращи се на четвъртия етаж показват икономическата стабилност на града. Каймаклъ е един от най – големите подземни градове в района. Абсолютно поле за спелестология. Освен в него в областа има и доста други подобни подземни градове...
Отправихме се към Пашабаа. Тук се прочутите Приказните комини, църквата на светеца Симеон. Коминнчата с шапчици, сякаш детска ръчица ги е измислила....имаш чуството че ще паднат всеки миг – но те са си там хилодолятия – може би за да ни напомнят, че ние – толкова мислещи се за велики животни – Хората, всъщност сме толкова малки пред майката Природата.
После долината на Дервент, отново изваяна по начин в който фантазията и въображеието биха открили всякави животни и какво ли не, но ...как можеш да опишеш въображението ....аз не мога....
Разбира се по време на нашето пътуване видяхме и още доста други неща в Турция...аквариума Туркоазо в Истанбул ( с над 10 000 вида) , както и църквите Света София, Синята джамия, всички в този град на Босфора. При всяко ходене Истанбул става сякаш все по-голям. По настоящен официално 14,5 милиона жители (реално към почти 20 милиона) . Дълъг 150 км и широк 60. Този огромен мегаполис се задъхва, но и привлича туристи безспир...
Натопихме крака в Соленото езеро. На турски - Tuz Gülü - дължина около 100 км. и дълбочината само 1,20 м ( даже и по-малко) . Около езерото няма никакъв живот, а единственото населено място по протежението на eзерото е градчето - Серефлъкaчхисар, което се изхранва предимоно от производство на сол. Така е още от средновековието до днешни дни. Това е и част от пътя по който е преминавала kоприната. Соленото езеро е разположено на 905 метра надморска височина.
Видяхме мавзолеят на Ататюрк, музея на Анатолийските цивилизации, прекрасно светлинно шоу в Анкара от което дъхът ни спря - изпълнено от фонтани с звук и светлина. Фонтани в парка в централната част на Анкара, който въпреки че се намира в Азия е получил награда за най-красив парк в Европа за миналата година. Има защо – добявям аз. И още, и още .... но безсилно е перото да опише, и думите са слаби за да се изрекат, и въпреки че и споменът ни най-вероятно с времето ще избледнее, снимките ще се позабравят.... онези чуства обаче ще си останат . Чуство за задоволство и удовлетворение въпреки стотиците километри път до там, и въпреки от умората от пътуването.....то си заслужава.
Ако имате възможност минете на там, сигурен съм че между причудливите земни форми на тая земя на коне и днес ще усетите тропота на копита и вятъра на развята от вятъра грива. Вятъра на онази свобода човешка, за която хортаа живели в Кападокия са бленували и търсели. Свободата, която и днес толкова обичам и аз.
А вие ??


 
"Бабини бозки" - някъде преди 13.03.2020

На гр.Пещера на пещера … 24.11.2019

Водопадите на Ливадитис 15-16.06.2019

Разходка до скалата Небеска - 17.02.2019

Чит кая означава зиданата скала

Карлуково 27-28.10.2018

Да изчистим България за един ден - 16.09.2018

Остров Самотраки, Гърция 05-09 09. 2018

12 Балкански пещерен сбор, Baru mare, Romania 4-8 07.2018

До Пещерата Утроба (Тангардък кая) 25.02.2018г.

Ледницата - с. Гела 11-12.11.2017

11 Балкански пещерен сбор - Леонидио,Гърция 27.08 - 03.09.2017 (2 част)

11 Балкански пещерен сбор - Леонидио,Гърция 27.08 - 03.09.2017 (1 част)

Пещери с преспиване на палатки 20.05.2017

Пещера до Ракитово -2-ра серия 08.04.2017

пещера до Ракитово 1-ви април 2017

тренировка на въже - 26.03.2017

Низ от вълшебство 12.03.2017

Земя, свобода, синева 26.02.2017

Темната нейде до Сърбия 21.01.2017

Коледна украса на борчето на Гарваница

Коледното парти на Пещерен клуб Аида

Aut inveniam viam, aut faciam - 19.11.2016

Вертикална пещера - 30.10.2016

Почистване на Гарваница - 22.10.2016

неделя (02.10.2016) - тренировка на въже

петък (23.09.2016) - пещерна тренировка

Пещерна експедиция Стенето - юли 2016

Въздушна акробатика на алпийско въже

тренировка на въже 17.07.2016

10-ти юбилеен Балкански пещерен сбор " Враца" 2016 – 21-26 юни 2016

Tренировка на Гарваница 12 юни 2016

Вертикална пещера до река Арда 26 Април

Вертикална пещерна - 17.04.2016

Пещерен сбор Орлова чука 10 април 2016

Практическо занятие на Гарваница 20 март

Района на Лакатник 20-21.2.2016г.

Среща с приятели и пещери около Кърджали ....07.02.2016

Посещение на пещерите около град Пещера - 23-24.01.2016

50г. ПК "Аида" Хасково и изпит на курсистите 28-29.11.2015г.

Пещерна тринировка 18.10.2015

Практическо занимание по картиране 11.10.2015

Пещерна тринировка 06.09.2015

Пещерна тренировка 16 май 2015

На пещера до Гърция 6-ти септември 2014

Пещери, земетресение и избори 24.05.14

на Гарваница 30 март 2014

пещера и на гости на Минчо 2 март 2014

16.02.2014 на пещера

тренировка на Гарваница 18.01.2014

Да изчистим България за един ден 20.04.13

Нощна пещера 18.04.2013

Проучване до река Марица 31.03.2013

Пещерата със седем входа 03.03.2013

Пещерата след сипея 17.02.2013

Вертикална пещерна - 20.01.2013

Следколедното проучване 26.12.2012

Практическо занятие на скали 04.11.12

Спелеология и Алпинизъм 07.10.2012

Открита - Нова водна пещера 06.10.2012

Никога не познаваш една пещера достатъчно добре, ако не си я картирал

Tри дупки 14-15 Юли 2012

Пещерна неделя 08 Юли 2012

Вълшебнатата приказка - Кападокия

Пещерата с четири входа 20.05.12

Пещерен събор “Източни Родопи”

Експедиция "Орлова чука" 13-16.04.2012

Пещера около Стара Загора 08.04.12

Практическо занятие на Гарваница

Търсене на пещери

Спелестология 11.03.2012

Вятър на Гарваница - 03.03.2012

Практика за картиране -19.02.2012

Разходка на Кенана - 29 януари 2012

Търсене на пещера - януари 2012

Спелестология 15-ти януари 2012

Пещерата 8-ти януари 2012

Пещерен Рожден Ден - 17.12.2011

Пещерата 10-ти деквмври 2011

Практическо занятие на Гарваница

Нощта на прилепите в Хасково

Проучване на района около с. Егрек

Пещерна експедиция Емен 2011

5-ти Балкански пещерен събор

Пещерен сбор "Източни Родопи"

Изложба " Пещерите в Родопите"

На пещера с карабитка 06.2.2011 г.

Среща на председателите на пещерните клубове

До пещерата Утроба и още нещо

Курс за Пещерняк 2010-2011г

Пещерата “Дупница” в Турция

Курс за Пещерняк 2009-2010г