HomeЗа НасПещерен КурсИстори  СнимкиВидеоЗа ВръзкаКалендар
Български
11 Балкански пещерен сбор - Леонидио,Гърция 27.08 - 03.09.2017 (1 част)
Място: Гърция
Трябваше ми дълго време да започна писането на тези редове. Поне толкова, че емоцията от това ходене да се уталожи в съзнанието. Пътешествието ни към 11-я Балкански пещерен сбор в Гърция, провел се в малкото градче Леонидио на п-в Пелопонес и всичко по пътя към него остави толкова приятни спомени на разнообразната ни група, че убеден съм - всеки намери поне малко от нещо за себе си, което да му хареса . Гърция, с своето слънце и море, богове и усмихнати хора, ни пое в пазвата си, като майка скътала рожбите си ( може да вижда нещо божествено в нас).
Нека да започнем отначало. Агитацията по възможност да се организираме повече хора за това мероприятие започна отдавна. Имахме прекрасни спомени от предния подобен сбор, проведен в България, в района на Враца. Предварителното планиране помага, за да осигури човек отпуска, време и пари за подобно ходене, въпреки че докато не поемеш на път всичко е несигурно. Ще пропусна предварителните размисли, те не вълнуват никого, освен мислилите, но маршрутът е начертан.
Лично се чуствам безкрайно щастлив, че поемаме 5 коли от Хасково. НЕ Е ГРЕШКА – ПЕТ !
Удивително, групата ни е от 19 човека. Започва с 6-месечно бебе, куп деца с родителите им и колкото от всичко останало дал Господ. Няколко дни преди тръгване по пътя се чувам с колегите от Русе. Правим уговорка и навлизане в Гърция заедно – благодаря Ви приятели , че ни се доверихте, надявам се да сте доволни – удоволствие беше да споделим това пътуване с Вас.
Перипетии или не, на 27.08.2017 сутринта рано пресичаме Маказа в посока Гърция. Очаква ни дълго шофиране. Първата ни спирка след повече от 670 км. ще бъде Тeрмопилите. Този сега не толкова тесeн проход навремето е имал малка ширина и е бил труден за преминаване. Неотдавна имаше популярна холивудска продукция – „300“, в която шеметно бе описана битката на Спартанския цар Леонид и 300 негови войни, удържали и водели епична битка срещу многобройния Персийски завоевател. До прохода има минерален извор, той е наша цел. Водата е с висока съдържание на сяра, правим си минерални естествени спа процедури. Нали няма да питате дали беше хубаво… историята разказва, че след приключването на деня и порцията дуели за прохода, войните на Леонид идвали и лекувли рани в минералната вода. Следващия ден, с нови сили бранели родната Спарта, за да се разнесе името и навред по света и напред във времето. Ние просто отмаряме. После напред по колите.
И към нашия първи къмпинг за нощувка – Криса къмпинг.
Прекрасно място с изглед към Йонийско море и ширнало се море от маслини. Близо е и до целта за следващия ден – Делфи. Разпъваме палатки, и почва раздумка… прекрасна гледка, прекрасно море и добри приятели…идилия.

Следващия ден сме пред Делфи. Днес руините на Делфи са туристически обект и част от списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Ораколът там се е наричал Пития. Жена, над 50, изпадаща в транс отговаряла на въпросите на хората, съвсем същите като днес. Жреци тълкували думите и, че под влияние на опиятите не и се е разбирало много. А те – хората са питали все същото – обичали ме той(тя), таз работа за мен ли е, какво да направя за да ме хареса еди кой си и прочие. Е имало е такива като Леонид от горния абзац, които са питали дали ще спечелят войната и какво да направят. От онова време не е останало мното, но има позапазени неща. Дори са си правели Питийски игри на внушителния и сега добре запазен стадион – конкуренция на Древна Олимпия, където се родили Олимпийските надпревари. Има и музей.

Жегата в Гърция си е добра, нищо че сме в планински район и е края на август. По-добре да тръгваме… Следваща цел – Коринтския канал. Дълго шофиране, по пътища от републиканската мрежа ни довеждат до сами него. Названието си получава в чест на град Коринт, разположен в западната част на канала. Построен е между 1881 и 1893 година. Проектиран е от унгарските архитекти Ищван Тюр и Бела Герстер, участвали преди това в строежа на Панамския канал. Първият кораб преминава през канала на 25 юли 1893 г.
Коринтският канал се смята за голямо инженерно постижение за времето си. Той спестява 700-километров обиколен път около Пелопонес на малките кораби. Тъй като каналът е широк само 24 m обаче, той е твърде тесен за големите товарни кораби. Днес по него главно преминават туристически кораби. Годишно по него преминават около 11000 кораба. Дължината на канала е 6343 m, широчината – 21 – 25 m, а дълбочината на водата – 8 m. Стените на канала са от естествен произход, главно седиментни скали и варовик. Височината на стените достига 75 метра, най-ниската точка на мостовете е 63 метра над морското равнище.
Снимки, снимки, снимки.
В следващия ни къмпинг – Бекас, пристигаме привечер. На Коринт се разделихме с едната от колите от Русе, която беше останала с нас, другата замина да се гмурка нейде из безбрежното море. Но за да останем заедно до край, един от клуба им остава с нас. Хубаво – една усмивка повече !
Бекас се оказва с приказно море, каменист плаж, но осеян с риби и лодки. И имащ прекрасен изгрев. Всеки изгрев е като ново начало, като прераждане… Радваме му се. Близо сме до следващата цел –Епидавър.След като събираме палатки поемаме натам.
Предполага се, че тук е родното място на сина на Аполон — Асклепий, лечителя. Епидавър е известен и със светилището си, разположено на около 8 километра от града и със своя театър. Култът към Асклепий датира от 6 век пр.н.е.
В светилището на Асклепий (Асклепион) се стичат за изцеление хора от всички краища на Древна Гърция. Хората, търсещи изцеление, преспиват в специални спални помещения, където в съня им самият бог Асклепий ги съветва какво точно трябва да направят, за да си възстановят здравето. В близост до Епидавър се намират минерални извори, които вероятно също се използват за лечение.
Асклепий, най-важният бог-лечител в древността донася благоденствие на светилището, като през 4 век пр.н.е. и 3 век пр.н.е. то се разраства с множество монументални сгради. Славата и просперитетът на светилището продължават през целия елинистичен период. През 87 година пр.н.е. светилището е плячкосано от римския генерал Луций Корнелий Сула, а през 67 година пр.н.е. е ограбено от пирати. През 2 век светилището е отново в подем под римско владение, но през 395 година е превзето от готите.
Даже след навлизането на християнството и замлъкването на оракулите, светилището в Епидавър е много известно до средата на 5 век, но вече като християнски целебен център.
Заставаш на сцената , останалите се качват на последния ред, пускаш монета и чуваш как дрънчи срещайки земната твърд. Акустика. Тайна. Мистерия или по скоро познание се крие в създаването на 14 000 – я театър. Няма да разказваме за него повече, не е описуемо.
Следваме програмата и тя е крепоста Паламиди. Паламиди (на гръцки: Παλαμήδι) е венецианска крепост над Навплио. Издига се над самия град на непристъпен хълм с надморска височина 216 m. На мястото са съществували предходни укрепления още от 2 век пр.н.е. Крепостта е завършена и въведена в експлоатация от венецианците през 1667 г. в критската война, и във времето когато е превзета от османците Кандия и усвоен остров Крит. Паламиди се считала за върховно постижение на инженерно-фортификационната мисъл и дело за времето си, както и за най-якото укрепление в Източното Средиземноморие. Проектът ѝ е дело на Августино Сагредо, а изпълнението ѝ на двама френски инженери - Giaxich и La Salle.
По време на последната венецианско-турска война (1714-1718) /през 1715 г./, Паламиди е превзета от османците и остава във владение на султана до деня на свети Андрей на 29 ноември 1822 г. когато обсаждащите я въстаници под командването на Стайкос Стайкопулос я овладяват, с което Навплио става първата столица и символ на свободата за съвременна Гърция. Подвигът им смайва Европа и света по това време.
Венецианската следа се отпечатала навсякъде. В камъните, в историята и въздуха. Крепоста внушителна по размер и размах, с изумяваши погледа урви към морето, била е непревземаем за времето си бастион. Удивление, ах, изумление и …жега… искати се сянка и хладина. Такава в колата към следваща спирка – Микена.
Микена – цивилизация древна и загадъчна. Микена (на старогръцки: Μυκῆναι, гръцки: Μυκήνες) е археологично селище в Гърция намиращо се на около 90 км. югозападно от Атина, на североизток от Пелопонес. Микена била един от най-важните центрове в древността, а Микенското царство на практика е първата гръцка цивилизация, заместваща критско-минойската и военно доминираща около 400 г. над голяма част от южна Гърция. Господствала по земите на източното Средиземноморие, Микенската цивилизация е положила основите на класическата гръцка култура и е определила насоките на нейното развитие. Това е и причината периодът от около 1600 пр.н.е. до 1100 пр.н.е. да се нарича микенски период.
Не много е останало от нея, но е била една от перлите в разкопките на Шлиман. Да, онзи същия открил Троя и с жена гъркиня. Нищо случайно под слънцето. Тук той намира златна маска, понастоящем в оригинал в музея в Атина, която според него е на Агамемнон, доказано по късно че Шлиман е допуснал грешка. Въпреки това , тя все пак остава значимо откритие.

Следва пазаруване в градчето Аргус , поемане към Леонидио. В последния на стадиона на града ще е палатачния лагер на Балканския сбор. Пристигаме около 21 часа. Опъваме палатките. Настава дебат. Има старание от гръцките колеги, но прахолякът е неописуем. Имаме доста деца и няма да е лесно тук при толкова хора, заграден в стадион, в прахоляка - а останалото няма да коментираме. Звъним на близкия къмпинг Семели. Приемат ни. Събираме палатките и отиваме да ги опъним на къмпинга. Решението е единодушно. И мисля че не сбъркахме. Бяхме на плажа, морето ни будеше с изгрева и поемахме нанякъде през останалите дни.

Следва ден на релакс. Времето хладно и предразполагащо за почивка. Но на другия ден отиваме на водната пещера Мани. Организаторите съветваха да се влиза с неопрени, поради постоянното газене във вода. Правим опит да си наемем неопрени от Леонидио, но са свършили. Но пък предния ден бяхме видели русенлии, влизали там и единият ни каза, че е бил без неопрен, което ни обнадеждава. Имаме координати на мястото и след кратко пътуване сме пред входа на пещерата. Там се засичаме с колеги от ПК „Искър“ София. Групата малко се разпокъсва, но за да не се чака излишно и да се създаде някаква организация 3-ма влизаме с Искър, а останали малко по-късно ще се шмугнат.
Е,няма такава пещера ( е, има, нали ходихме, но), потъваш бързичко във водата мокриш си се, на места (доста) цялото ти тяло е във водата, а на едно дори плуваш няколко метра за да преминеш напред. Разстоянието между водата и тавана е каска разстояние и лавираш за въздух. Яко е. Но плуването те отвежда до галерии с образувания и пасажи от хеликтити с особенна наситеност на едно място. Наслада… добре че водата е окоо 14 градуса та си джапаш с кеф и не замръзваш. По-топла вода в пещера не сме усещали (с тяло) . Накрая завършваме навлизането до сифон. Последния може да се премине, гмуркаш се под вода около метър и излизаш на сухо и има малко галерия още. Но ние решаваме да сме дотук. Следва обратния път, пак плуване и гръцката жега ни поема отвън.
Прибираме се в къмпинга, обядваме и следобед сме на плажа.
Това си мисля, че е един от най-хубавите дни, които човек може да получи като дар. Сутрин кафенце на изгрева с приятели, по обяд пещера и накрая плаж. Ако не бяхме главните герои в този ден, щях да кажа че всико е като на кино.
Но бе истина…


 
"Бабини бозки" - някъде преди 13.03.2020

На гр.Пещера на пещера … 24.11.2019

Водопадите на Ливадитис 15-16.06.2019

Разходка до скалата Небеска - 17.02.2019

Чит кая означава зиданата скала

Карлуково 27-28.10.2018

Да изчистим България за един ден - 16.09.2018

Остров Самотраки, Гърция 05-09 09. 2018

12 Балкански пещерен сбор, Baru mare, Romania 4-8 07.2018

До Пещерата Утроба (Тангардък кая) 25.02.2018г.

Ледницата - с. Гела 11-12.11.2017

11 Балкански пещерен сбор - Леонидио,Гърция 27.08 - 03.09.2017 (2 част)

11 Балкански пещерен сбор - Леонидио,Гърция 27.08 - 03.09.2017 (1 част)

Пещери с преспиване на палатки 20.05.2017

Пещера до Ракитово -2-ра серия 08.04.2017

пещера до Ракитово 1-ви април 2017

тренировка на въже - 26.03.2017

Низ от вълшебство 12.03.2017

Земя, свобода, синева 26.02.2017

Темната нейде до Сърбия 21.01.2017

Коледна украса на борчето на Гарваница

Коледното парти на Пещерен клуб Аида

Aut inveniam viam, aut faciam - 19.11.2016

Вертикална пещера - 30.10.2016

Почистване на Гарваница - 22.10.2016

неделя (02.10.2016) - тренировка на въже

петък (23.09.2016) - пещерна тренировка

Пещерна експедиция Стенето - юли 2016

Въздушна акробатика на алпийско въже

тренировка на въже 17.07.2016

10-ти юбилеен Балкански пещерен сбор " Враца" 2016 – 21-26 юни 2016

Tренировка на Гарваница 12 юни 2016

Вертикална пещера до река Арда 26 Април

Вертикална пещерна - 17.04.2016

Пещерен сбор Орлова чука 10 април 2016

Практическо занятие на Гарваница 20 март

Района на Лакатник 20-21.2.2016г.

Среща с приятели и пещери около Кърджали ....07.02.2016

Посещение на пещерите около град Пещера - 23-24.01.2016

50г. ПК "Аида" Хасково и изпит на курсистите 28-29.11.2015г.

Пещерна тринировка 18.10.2015

Практическо занимание по картиране 11.10.2015

Пещерна тринировка 06.09.2015

Пещерна тренировка 16 май 2015

На пещера до Гърция 6-ти септември 2014

Пещери, земетресение и избори 24.05.14

на Гарваница 30 март 2014

пещера и на гости на Минчо 2 март 2014

16.02.2014 на пещера

тренировка на Гарваница 18.01.2014

Да изчистим България за един ден 20.04.13

Нощна пещера 18.04.2013

Проучване до река Марица 31.03.2013

Пещерата със седем входа 03.03.2013

Пещерата след сипея 17.02.2013

Вертикална пещерна - 20.01.2013

Следколедното проучване 26.12.2012

Практическо занятие на скали 04.11.12

Спелеология и Алпинизъм 07.10.2012

Открита - Нова водна пещера 06.10.2012

Никога не познаваш една пещера достатъчно добре, ако не си я картирал

Tри дупки 14-15 Юли 2012

Пещерна неделя 08 Юли 2012

Вълшебнатата приказка - Кападокия

Пещерата с четири входа 20.05.12

Пещерен събор “Източни Родопи”

Експедиция "Орлова чука" 13-16.04.2012

Пещера около Стара Загора 08.04.12

Практическо занятие на Гарваница

Търсене на пещери

Спелестология 11.03.2012

Вятър на Гарваница - 03.03.2012

Практика за картиране -19.02.2012

Разходка на Кенана - 29 януари 2012

Търсене на пещера - януари 2012

Спелестология 15-ти януари 2012

Пещерата 8-ти януари 2012

Пещерен Рожден Ден - 17.12.2011

Пещерата 10-ти деквмври 2011

Практическо занятие на Гарваница

Нощта на прилепите в Хасково

Проучване на района около с. Егрек

Пещерна експедиция Емен 2011

5-ти Балкански пещерен събор

Пещерен сбор "Източни Родопи"

Изложба " Пещерите в Родопите"

На пещера с карабитка 06.2.2011 г.

Среща на председателите на пещерните клубове

До пещерата Утроба и още нещо

Курс за Пещерняк 2010-2011г

Пещерата “Дупница” в Турция

Курс за Пещерняк 2009-2010г